Urheilulajeilla kohti parempaa yhteiskuntaa

Liikunta on ihmiselle kaikinpuolin terveellistä toimintaa. Urheilu on liikunnan kilpailuhenkinen muoto ja tiedetään, että erilaisia urheilulajeja on ollut olemassa jo tuhansia vuosia. Urheilija pitää yllä hyvää kuntoa pystyäkseen kilpailemaan ja urheilu itsessään kerää ihmiset yhteen. Urheilulajit voivat parantaa yhteiskuntaa monella eri tavalla. Yhteisissä tapahtumissa tehdään yhteistyötä, joskus useankin maan kesken. Voiko olla terveelllisempää tapaa kerätä yhteen ihmiset ympäri maailman kuin urheilu? Katsotaanpa lähemmin yhtä maailman suosituinta ja kuvatuinta aihetta.

Urheilun historia

Urheilulajit eivät ole mikään viime vuosisadan keksintö tai nykypäivän hömpötys, vaan on todistettu, että jo Egyptissä 1000-2000 eaa harrastettiin paljon erilaisia urheilulajeja. Tuolloin oli olemassa jo painia, painonnostoa, jousiammuntaa, purjehdusta, ratsastusta ja pallopelejä. Tämän todistavat erilaiset historialliset seinämaalaukset ja reliefit, joita on löydetty ympäri maailman.Urheilulla on ollut historian saatossa usein tarkoitus valmistautua taistelua varten, mutta joissain kulttuureissa urheilua harrastettiin jumalten kunniaksi. Jotkin entisaikojen urheilulajit ovat olemassa vielä tänäkin päivänä ja ne ovat edelleen osa olympialaisia. Jo Antiikin Kreikassa harrastettiin painia, nyrkkeilyä, juoksua, kiekon- ja keihäänheittoa sekä pituushyppyä. Antiikin olympialaiset järjestettiin aikoinaan Zeus-jumalan kunniaksi.Jos mietitään nykyajan olympialaisia, ne järjestettiin samassa muodossa jo vuonna 1896. Tuolloin kyseessä olivat kesäolympialaiset. Olympialaiset järjestetään nykyään niin, että joka toinen tapahtuma on kesä- ja joka toinen talviolympialaiset.

Urheilun yhteiskunnalliset merkitykset

Urheilulla on monia positiivisia merkityksiä yhteiskunnalle

Urheilulla on monia positiivisia merkityksiä yhteiskunnalle. Urheilusta opitaan mm. kilpailu- sekä elämäntaitoja, urheilun avulla voidaan parantaa ja rakentaa yhteisöllisyyttä. Urheilukilpailuissa ihmiset puhaltavat yhteen hiileen ja pidetään yllä yleisötapahtuman järjestämistaitoja. Opitaan ottamaan muut huomioon. Kun puhutaan huippu-urheilukilpailuista, vahvistavat ne kansallista identiteettiä.Urheilijat oppivat sinnikkyyttä ja sen, etteivät asiat tule itsestään tai helpolla. Menestyksen eteen tulee tehdä töitä. Suurin osa suomalaisista ovat kiinnostuneita urheilusta ja näin ollen urheilulajit tuovat ihmisille viihdettä sekä jotain yhdessä seurattavaa. Ihmiset kerääntyvät yhdessä joko TV:n ääreen tai itse tapahtumaan.Urheilutapahtumat luovat uusia työpaikkoja sekä sisältöä mediaan. Tapahtumiin tarvitaan monenlaista osaajaa, kuten lipunmyyjiä, selostajia, ajanottajia, valmentajia, oppaita, myyjiä ja monia muita. Lisäksi ihmisillä on paikka, jonne suunnata. Urheilutapahtumiin osallistuvat usein paikalliset, turistit tai jopa ihmiset ympäri Suomen tai koko maailman.Urheilulajit herättävät ihmisissä erilaisia tunteita. Näitä tunteita voivat olla intohimo, jännitys, rohkeus, sinnikkyys, päättäväisyys, määrätietoisuus, voitonhalu. Urheilussa ei siis ole kyse turhasta, sillä se herättää tunteita, kohahduttaa. Ihmiset rakastavat sitä eri muodoissa. Toisaalta urheilu myös opettaa häviämään. Kaikessa ei ole aina kyse voitosta – joskus matka on tärkeämpi.

maat ovat ylpeitä urheilujoukkueistaan

Urheilu luo puheenaiheita. Urheilusta puhutaan ympäri maailman ja jokaisen maan kansalaiset ovat ylpeitä oman maansa suorituksesta. Kun saa kuulla oman maansa kansallislaulun, on se ylpeyden hetki.Urheilua katsotaan TV:stä paljon. Jääkiekkoa katsottiin 1,5 miljoonan katsojan vahvuudella, kun Leijonat pelasivat Ruotsia vastaan vuonna 2018. Naisten ampumahiihdon yhteislähtökilpailua seurasi samana vuonna 1,3 miljoonaa katsojaa. Saman vuoden maastohiihdon miesten viesti kiinnosti 1,6 miljoonaa katsojaa. Urheilu siis todellakin vetää ihmiset TV:n ääreen kannustamaan omaa suosikkiaan.Jos mietitään olympialaisten katsojalukuja maailmanlaajuisesti, ovat ne uskomattomat. Esimerkiksi vuoden 2004 Ateenassa pidettyjä olympialaisia seurasi yhteensä 3,9 miljardia katsojaa. Tuon vuoden Ateenan olympialaisia lähetettiin televisiokuvana yhteensä 35 000 tunnin verran. Ei mikään ihme, että olympialaisiin ja urheilukisoihin yleensä satsataan, sillä ne kiinnostavat maailmanlaajuisesti erittäin paljon ja katsojaluvut ovat vuosi toisensa jälkeen menestys.