Sumo

Sumo on yksi painin muoto jossa rikishi eli painija yrittää saada vastustajansa pois kehästä eli dohyōsta tai kaataa hänet maahan. Sumo on syntynyt Japanissa ja se on ainut maa missä sitä harrastetaan ammattimaisesti. Se juontaa juurensa erittäin kaukaa historiasta ja siinä on edelleen monia historiallisia piirteitä kuten eri rituaaleja. Sumopainijat ovat arvostettuja henkilöitä jotka noudattavat tarkkoja sääntöjä elintavoissaan.Ensimmäinen tarina sumosta löytyy jo Japanin kansalliseepoksesta Kojikista vuodelta 712. Kaksi shintolaista jumalaa painivat vallasta ja voittaja Takemikazuchin imperiumista koko Japani sai alkunsa. Sumo ei ollut niinkään kamppailulaji vaan enemmänkin näytös tai tanssimainen tapahtuma. Siihen liittyi paljon erilaisia jumalallisia rituaaleja ja painijoiden haluttiin muistuttavan jumalia olemalla isoja ja vahvoja.Sumo kehittyi vuosien mittaan ja se alkoi saamaan enemmän piirteitä urheilulajista. Vuonna 1578 järjestettiin ensimmäinen sumoturnaus mihin kutsuttiin 1500 painijaa ympäri Japania. Silloin alkoi muodostua myös dohyō joka on vuosien saatossa päätynyt nykyisiin mittoihinsa.Dohyō on ympyränmuotoinen kehä joka on 4,55 metriä halkaisijaltaan. Se rakennetaan savesta ja hiekasta aina uudelleen ennen jokaista ottelua. Sen reunoille ripotellaan suolaa jotta erotuomari näkisi selvästi jos painija koskettaa reunaa. Erotuomari eli gyōji asettuu keskelle kehää ja häntä avustaa jokaisella reunalla neljä rajatuomaria. Kehä on hyvin pyhä painijoille ja esimerkiksi epäpuhtaan naisen sinne astuminen saastuttaa sen.

Sumon säännöt

sumo-perinteet

Jokainen sumo-ottelu alkaa tietyillä perinteisillä rituaaleilla. Kuuluttaja eli yobidashi aloittaa kuuluttamalla painijoiden nimet. Tätä seuraa voimaveden tarjoaminen ja pyyhkeen ojentaminen painijoille. Painijat heittävät kourallisen suolaa kehään jolla suoritetaan rituaalinen kehän puhdistus. Tämä suolanheitto toistuu ammattilaissarjoissa useampaan kertaan ja amatöörisarjoissa vain kerran. Tämän jälkeen painijat asettuvat lähtöviivoilleen vastatusten ja kyyristyvät valmiusasentoon.Kun molemmat painijat koskettavat maata nyrkillään yhtä aikaa, ottelu voi alkaa. Se kumpi ehtii ensin kyykystä ylös ja hyökkäykseen on selvässä etulyöntiasemassa. Sumossa on 70 perustekniikkaa ja 10 lisätekniikkaa mitkä on kaikki nimetty kuvaamaan sen asentoja. Ottelun voittaa se painija joka ensimmäiseksi saa joko työnnettyä vastustajan dohyōn ulkopuolelle tai kaataa hänet maahan. Yleensä ottelut kestävät vain muutaman sekunnin ajan.Toisinaan ottelun voi myös hävitä käyttämällä laittomia liikkeitä kuten vastustajan lyönti nyrkillä tai hänen tukkaansa tarttuminen, nivusiin tarraaminen tai rintakehän tai lantion potkiminen. Ottelun voi myös hävitä jos lannevaate eli mawashi putoaa päältä. Kun gyōji hyväksyy voiton, hän heiluttaa puista viuhkaa sen merkiksi. Rajatuomarit voivat kiistää tämän voiton jonka seurauksena siitä neuvotellaan ja päätetään hyväksytäänkö se vai otetaanko uusintaottelu.Japanissa järjestetään kuusi suurta sumoturnausta vuodessa ja ne kaikki kestävät aina 15 päivää. Divisioonan kärjessä olevat sumopainijat painivat turnauksissa yhden ottelun päivässä ja alempana olevat painijat noin yhden ottelun joka toinen päivä. Painija joka voittaa eniten otteluita turnauksen aikana julistetaan voittajaksi.

Sumopainijoiden elämä

Ammattilais Sumopainijat

Ammattilaissumopainijat elävät hyvin tarkoin säädeltyä elämää. He ovat arvostettuja henkilöitä japanilaisessa kulttuurissa ja heidän vaaditaan aina pukeutuvan perinteisiin japanilaisiin asuihin jotta heidät myös tunnistetaan sumopainijoiksi. He noudattavat tarkkaa ruokavaliota saadakseen painonsa tietylle tasolle ja elävät tarkkaan määrätyn päivärytmin mukaan. Nuoremmat ja vanhemmat painijat elävät erillään toisistaan.Sumopaini on siitä mielenkiintoinen laji että se on pystynyt säilyttämään perinteensä aina sen alkuaikojen sääntöihin ja tapoihin perustuen. Sumopainijat ovat erittäin arvostettuja ja koko sumon ympärille kuuluvat tuomarit, työntekijät ja painijat ovat saavuttaneet paikkansa tiettyjä perinteitä noudattaen. Ei ole helppo löytää toista lajia maailmasta jonka historia juontaa juurensa niin pitkälle ja joka edelleen kunnioittaa esi-isiensä tapoja ja toimii heidän oppiensa mukaisesti.