Parhaat urheilulajit aikuisena aloittavalle

Joukkuelajit

Muistatko, kun olit vielä lapsi ja saatoit lähteä pelaamaan ystäviesi kanssa spontaanisti jalkapalloa, jääkiekkoa tai vaikkapa koripalloa – pyydettyäsi ensin luvan vanhemmiltasi – ja pystyit osallistumaan kymmeniin muihin urheilulajeihin? Nuo päivät saattavat tuntua kaukaisilta, mutta ne eivät ole kokonaan takana. On olemassa lukuisia urheilulajeja ja aktiviteetteja, jotka ovat avoinna myös meille aikuisille. Tässä artikkelissa käydään läpi muutamia niistä.

Tälle listalle on valittu lajeja ja aktiviteetteja, jotka sopivat ihmisille, joilla on vain vähän tai ei lainkaan aiempaa kokemusta. Listalta on jätetty pois muutamia selviä lajivalintoja, kuten juokseminen, painoharjoittelu ja jooga, koska jokainen tietää jo voivansa harrastaa niitä milloin tahansa. Useimpien lajien mukana tulee myös jonkin sortin yhteisö – joko olet mukana joukkueessa tai toimit vuorovaikutuksessa säännöllisesti lajia harjoittavien kanssa. Ja koska paras liikuntasuoritus on sellainen, josta tykkäät (koska se on ainoa, jonka harrastamista oikeasti jatkat), kaverit ovat suuressa roolissa liikunnan harrastamisessa.

Yksilölajit

Seinäkiipeily on luultavasti helpoin kalliokiipeilyn muoto, josta voit aloittaa. Et tarvitse köysiä tai partneria, etkä tule olemaan kovin kaukana maasta. Haasteena on kiivetä pitkin merkittyä reittiä ilman putoamista alas. On tietenkin mahdollista, että kun alat roikkua kiipeilysaleilla, voit ystävystyä sellaisten ihmisten kanssa, jotka saavat sinut osallistumaan myös muun tyyppiseen kiipeilyyn.

Myös sosiaalinen tanssi voidaan lukea yksilölajiksi, koska et tarvitse partneria, vaikkakin ystävän ottaminen mukaan tanssitunnille voi tarjota psykologisen turvaverkon. Aloita osallistumalla sekä tanssitunneille että käymällä pelkissä tansseissa. Jos haluat jatkaa tanssia urheilulajina tai harrastuksena, etsi ryhmä asialle omistautuneita tanssijoita, jotka pitävät harjoitustunteja ja osallistu tanssityöpajoihin. Tanssin lajikirjo on hyvin laaja kattaen esimerkiksi hip hopia, swingiä, salsaa, tangoa ja paljon muuta.

Sirkustaiteet tarjoavat sekä fyysisiä että henkisiä haasteita. Monissa kaupungeissa on tarjolla ilma-akrobatiakursseja, joissa kiipeät ja kiemurtelet pitkin kattoon kiinnitettyä kangasta, mutta voit myös löytää sirkuskouluja, jotka tarjoavat myös muunlaisia kursseja erilaisissa taitolajeissa, kuten esimerkiksi trapetsitaiteilussa tai yksipyöräisellä ajamisessa.

Perinteiset ja epätavalliset joukkuelajit

Vaikka et olisi koskaan astunut jalallasi kentälle, nurmelle tai kaukaloon, jos on olemassa joku urheilulaji, jota olet aina halunnut pelata, mutta et ole koskaan osallistunut harjoituksiin, aikuisten urheiluliigaan liittyminen voi olla mahtava tapa oppia uusi taito, harrastaa liikuntaa ja pitää hauskaa. Jos tämä kuulostaa sellaiselta, jota haluaisit kokeilla, sinulla on luultavasti paljon kysyttävää. Mitä lajia sinun pitäisi pelata? Mistä löydät itsellesi joukkueen? Entä jos et ole koskaan aiemmin pelannut?

Pelaaminen on hauskaa ajanvietettä, tuli se sitten missä muodossa tahansa. Voit pelata kotisohvallasi Playstationilla tai tiekoneellasi räiskintäpelejä tai nettipelejä, kuten matemaattisia pelejä, pokeria tai vaikkapa Angry Birdsiä. Vaikka tietokonepeleissäkin voi pelata sosiaalisessa ympäristössä chattien ja puhekeskustelun avulla, ovat perinteiset joukkuepelit kuitenkin parempi vaihtoehto, ellet sitten satu olemaan maailman huippuluokkaa esimerkiksi DOTA:n kaltaisissa e-urheilulajeissa.

Voit pelata lähes mitä tahansa perinteistä joukkuelajia huvimielessä. Googleta suosikkilajisi ja paikkakuntasi ja käytä hakusanoina ”aikuisten liiga” tai muuta vastaavaa, ja löydät hakemasi. Esimerkiksi jalkapalloa, jääkiekkoa ja salibandyä voi päästä pelaamaan oman tasonsa porukkaan harjoitusvuoroille, puulaakisarjoihin tai jopa divisioonatasoille. Kilpailullisten sarjojen ei kannata antaa pelästyttää itseään, vaikka olisitkin vasta aloittelija, sillä alimmilla tasoilla kaikki muutkin osallistujat ovat yleensä vasta-alkajia. Taitojen karttuessa voi siirtyä seuraavalle tasolle.

Aiemmin lähinnä naisille ja yhä enemmän nykyään myös miehille tarjolla oleva roller derby on täyskontaktilaji, jota pelataan rullaluistimilla, vaikkakin useammin tasaisella alustalla kuin reunustetuissa kaukaloissa. Liigat ovat yleensä yhteisöllisiä sosiaalisia ryhmiä, mikä kasvattaa lajin addiktoivuutta. Lajissa on nykyään kilpailullisia liigoja ympäri maailmaa, joissain liigoissa on tarjolla myös vähemmän kontaktia tarjoavia viihteellisempiä ohjelmia.

Hyvä uutinen on, että riippumatta siitä, missä asut ja työskentelet, tarjolla on usein melko monia lajeja ja aktiviteetteja, mistä valita – lentopalloa, pesäpalloa, koripalloa, jalkapalloa tai vaikkapa polttopalloa tai ultimate frisbeetä. Tutustu kaupunkisi liikuntapalveluiden tarjontaan tai ota selvää, onko työpaikallasi jotain sponsoroituja urheiluseuroja, joiden toimintaan voisit osallistua.

Frisbeegolf

Frisbeegolf on eräs nopeimmin suosiota kasvattaneista lajeista 2000-luvulla, ja uusia ratoja syntyy ympäri Suomea jatkuvasti. Frisbeegolfissa tarkoituksena on osua maaliina toimivaan metalliketjuilla varustettuun koriin mahdollisimman vähillä heitoilla kiertäen yleensä 9- tai 18-väyläinen rata, joka kulkee tyypillisesti puistojen tai metsäalueiden halki.

Frisbeegolfia voi heittää periaatteessa myös yksin, mutta tyypillisesti kierrokseen tarvitaan vähintään kaksi heittäjää, vaikkakin peli on hauskempaa, kun mukana on enemmän pelaajia. Mukana on oltava myös riittävästi frisbeekiekkoja jokaiselle pelaajalle – tyypillisesti pelaaja käyttää erilaista kiekkoa erilaisissa tilanteissa, kuten avausheitossa, lähestymisheitoissa ja koriin heitettävissä lähiheitoissa eli puteissa.

Frisbeegolfia voi pelata millä tahansa julkisella frisbeegolfradalla, mutta myös mikä tahansa puistoalue sopii tarkoitukseen, ellei oikeita ratoja ole tarjolla. Ota mukaan kaveri ja frisbee. Harjaantuneet heittäjät käyttävät hienoja kiekkoja, jotka eroavat toisistaan painon, koon ja kiekon reunakulman suhteen, mutta aloittelijalle riittää oikeastaan mikä tahansa tarkoitukseen sopiva kiekko.

Frisbeegolf

Jos tarjolla ei ole oikeaa rataa, voitta aloittaa pelin mistä tahansa paikasta, kunhan muistatte varmistaa, että se on molemmille heittäjille sama. Sopikaa mielekäs maali tai ”reikä”, joka voi olla esimerkiksi tietty puu, kyltti tai joku muu maamerkki, tähdätkää ja antakaa kiekon lentää. Tavoitteena on saavuttaa tai osua maaliin mahdollisimman vähillä heitoilla – melko lailla samoin kuin tavallisessa golfissa.

Pelaaja, joka saa osuman maaliin vähimmillä heitoilla, saa valita seuraavan kohteen tai ”reiän” sekä tähdätä ja heittää ensimmäisenä. Pelatkaa 18 reikää kattava kokonainen kierros ja pitäkää kirjaa jokaisen pelaajan heittämästä kokonaisheittomäärästä. Pelaaja, jolla on vähiten heittoja pelin lopussa, on voittaja.