Morihei ueshiba, aikidon isä

Aikido on japanilainen itsepuolustuksen taitolaji, joka perustuu kaareviin liikeratoihin ja minimaalisella voimalla saatavaan maksimaaliseen vaikutukseen.

Aikido tarkoittaa tapaa harmonisoida energia. Aikido ei ole kilpailuhenkistä, vaan sen tarkoituksena on viedä vastustajan balanssi, neutralisoida hyökkäys ja viedä vastustajan taistelutahto, oli vastustaja sitten aseistettu tai ei. Aikidon päämääränä on ihmisen kehittyminen henkisesti ja ruumiillisesti.

O-Sensein tarina

Aikidon perustaja Morihei Ueshiba syntyi Tanabessa, nykyajan Wakayaman alueella Japanissa 1883. Morihein kiinnostus itsepuolustuslajeihin sai alkunsa hänen todistettuaan isänsä pahoinpitelyn joka vaikutti häneen syvästi. Morihei pääsi yli pienestä koostaan ja heikosta terveydestään lapsena, ja hänestä tuli taitava oppilas Mestari Sokaku Takedan Daito-Ryu Aiki-Jutsu koulussa. Morihei oli myös hyvin syvällinen ja henkinen mies, joka vastusti itsepuolustuslajien käyttöä tuhoaviin tarkoituksiin. Aikidon harjoittamisessa tämän humaanin filosofian näkee selkeästi, sillä vastustajaa ei pyritä vahingoittamaan. 1930-luvulle tultaessa, hän oli perustanut oman koulun joka noudatti hänen lähestymistapaansa itsepuolustukseen. Tämä tyyli opittiin myöhemmin tuntemaan Aikidona. Hänen ilmiömäinen kykynsä itsepuolustuslajien taitajana ja opettajana on huomioitu hänestä käytetyssä nimityksessä O-Sensei, joka yksinkertaisesti tarkoittaa suurta opettajaa.

Samurai koodi

Morihei koki kaiken sotimisen vastenmielisenä, ja erityisesti Toisen Maailmansodan järjettömän tappamisen ja tuhoamisen. Visio jonka hän koki vuonna 1942, Toisen Maailmansodan kiivaimpien taistelujen aikana,  nopeutti Morihein halua hienosäätää omat oppinsa, joten hän kehitti Aikidon keinoksi parantaa nykymaailman sairaus yhdistämällä uudestaan ihminen Bushidon todelliseen tarkoitukseen: väsymättömään kaiken elämän kunnioittamiseen, kaikkialla. Bushido tunnetaan myös Samurai-koodina. Morihein sanoin: ‘Sotilaan Tie’ on ymmärretty väärin, silloin kun se mielletään tapana tappaa ja tuhota toisia. Ne jotka etsivät kilpailua, tekevät pahan virheen. Nujertaa, vahingoittaa tai tuhota on pahin synti minkä ihminen voi tehdä. Todellinen ‘Sotilaan Tie’ tarkoittaa teurastuksen estämistä, se on rauhan ja ja rakkauden tie”. Alunperin Aikidoa opetettiin vai harvoille ja valituille. Yleensä niille, joilla oli jo itsepuolustuslajeista kokemusta, eikä milloinkaan ei-japanilaisille. Toisen maailmansodan jälkeisenä aikana O-Sensei kuitenkin avasi Aikidon opit kaikille, sillä hän oli varma, että jokaisella on henki jonka voi hienosäätää, ja ruumis jonka voi opettaa seuraamaan Aikidon oppeja. Hän lähetti oppilaansa levittämään Aikidon sanomaa maailmanlaajuisesti, todeten, että jonain päivänä Aikidoa harjoitetaan jokaisessa maailmankolkassa.Vielä silloinkin kun O-Sensein terveys jo heikkeni vanhuuden tuomalla varmuudella, hän jatkoi opettamista ja pysyi aina uskollisena visiolleen paremmasta maailmasta, joka voidaan saavuttaa harjoittamalla tätä rauhan filosofiaa tunnustavaa lajia. Morihei siirtyi ajasta ikuisuuteen 1969, ja hänen seuraajakseen nousi hänen poikansa Kisshomaru Ueshiba Sensei. Hänet tunnettiin nimellä Doshu ‘Tien Mestari’. Kisshomarun jälkeen Doshun titteli siirtyi hänen pojalleen Moriteru Ueshiba Senseille.

Aikidoa suomessa

Suomessa Aikidoa on voinut harjoittaa jo 1970 lähtien. Laji ilmeisesti sopii myös pohjolan jurolle kansanluonteelle. Seuroja on kymmeniä, ja harrastajia muutama tuhat. Suomeen Aikido saapui Ruotsin kautta. Kiittäminen onkin omistautuneita japanilaisia opettajia, jotka ovat päättäväisesti kehittäneet ja tukeneet lajia suomessa. Suomalaista osaamista on myös nähty ulkomailla, sillä tasokkaan opetuksen ja huippuoppilaiden ansiosta, suomessa on monia kovantason Aikido mestareita. Moriteru Ueshiba kunnioitti läsnäolollaan suomalaisia Aikidon harrastajia ensimmäisen kerran vuonna 1990. Aikido oli myös esittelylajina Lahdessa World Games-tapahtumassa. Tässä tilaisuudessa nähtiin myös Moriterun toinen suomen visiitti, silloin toimien lajin esittelijänä. Olipa hän myös mukana suomen Aikidon 45-vuotis juhlallisuuksissa Oyama Sensein kera vuonna 2015. Lajin kehityksestä ja menestyksestä suomessa voi kiittää Suomen ja Japanin hyviä suhteita.

Aikidoa suomessa