LAUKAUKSIA URHEILUN MERKEISSÄ

Moni meistä harrastaa urheilua muistakin syistä kuin pelkän hyvän terveyden takia. Jotkut ihmiset pitävät tiettyjä urheilulajeja hauskoina, jotkut kokeilevat aina uusia lajeja kehittyäkseen monipuoliseksi liikkujaksi, ja joillekin urheilun tunteellinen merkitys on paljon kovempaa kuin fyysinen. Tällaisten ihmisten joukkoon kuulun minäkin, ja ymmärrän aina, kun joku aloittaa uuden harrastuksen hänen emotionaalisiin tarpeisiin perustuen. Kamppailulajit toimivat erinomaisena tunteiden vapauttajana, vaikka on kamppailussa sääntöjäkin ja maalaisjärkeä täytyy olla; toisaalta, tunteiden vapautusta tapahtuu jopa silloin, kun nyrkki isketään seinään eikä elävään ihmiseen. Monelle taistelu toisen ihmisen kanssa on kuitenkin vaikeaa ja taistelu itsensä kanssa hyvin tylsää; mitä sitten tehdään?

Olympialaislaji

Olympialaisiin tuli vuonna 1896 uusi laji: urheiluammunta. Vaikka tapaamme harvemmin sellaisia ihmisiä, jotka kertoisivat meille heti ensi kättelyssä, että he harrastavat ammuntaa, se ei kuitenkaan tarkoita vielä mitään: laji on erittäin suosittu, varsinkin kun otetaan huomioon urheiluammunnan erilaiset suuntautumisvaihtoehdot. Ja kun huomioidaan myös ammuntaa harrastavat ihmiset, niin helposti huomataan, että he eivät ole usein kovin puheliaita tai innokkaita kertomaan kaiken itsestään heti ensimmäisten minuuttien aikana.

Olympialaislaji

Mukaan Seuraan

Kokeilu on helppoa, aloittaminen vähän vaikeampaa. Ensimmäiset ammunnan sessiot kannattaa käydä tekemässä kaupungin julkisella ampumaradalla, joita melkein jokaisesta kaupungista löytyy – tarkoitan nyt siis tuliaseilla tapahtuvaa ammuntaa. Pääkaupunki tarjoaa tietysti Suomen parhaat puitteet tähän harrastukseen, mutta pystyy sitä harrastamaan muuallakin. Syynä siihen, minkä takia kannattaa valinta nimenomaan hyvin varustettu ampumarata ja oikeilla aseilla, on tällaisissa paikoissa työskentelevien porukoiden ammattitaito: he kertovat mielellään aseista, niiden käsittelystä, erilaisten aseiden kehityksestä ja historiasta, tähtäämisestä, aseiden vaatimista huolloista ja kaikesta muusta, mistä vaan jaksat kysyä ja olla kiinnostunut. Ja mikä tärkeintä, ampumaradoilla käydään aina tarkasti läpi kaikki turvallisuussäännöt: tuliaseet eivät ole mikään lelu vaan ne voivat jopa tappaa (yllätys yllätys). Helpompaa ja edullisempaa on lähteä kokeilemaan jousiammuntaa, mutta fyysisesti se saattaa jopa yllättää sillä, kuinka raskas se jousi todellisuudessa on.

Käytännön Asiaa

Tänä päivänä Suomessa ammuntaa edustaa Suomen Ampumaurheiluliitto. Koko Suomen väkilukuun nähtynä se on melko suuri: siihen kuuluu yli kolmesataa ampumaseuraa ja jäseniä löytyy vajaat neljäkymmentä tuhatta, eli kyllä sitä ammuntaa Suomessa harrastetaan. Suomi on siinäkin mielessä kiva maa harrastaa ammuntaa, että laji sääntöjä ja periaatteita on hyvin pitkälle säädetty turvallisuuden näkökulmasta. Kun ammuntaa halutaan harrastaa vakavammin, on todellakin syytä liittyä johonkin seuraan, mutta jos kyseessä ei ole kuin pari kolme kertaa vuodessa tapahtuvat sessiot, riittää kun valitsee itselleen sopivan ampumaradan. Niitä voi kokeilla myös erilaisia, tosin radan henkilökunnan luottamus alkaa siinä tapauksessa aina nollasta. Vakioasiakkaiden kanssa ampumaratojen henkilöstö puolestaan jo tuntee asiakkaan ja antaa hänelle enemmän päätösvapautta hänen tekemissään valinnoissa.

Käytännön Asiaa

Vielä yhtenä hienona mahdollisuutena käydä silloin tällöin ampumassa mainittakoon Tallinna. Ei sieltä monta ampumarataa löydy, mutta Virossa ammuntaa koskevat turvallisuussäännöt ja -periaatteet ovat paljon löysempiä kuin Suomessa, mikä antaa ampujalle enemmän mahdollisuuksia. Suomessa kun ei saisi ampua radoilla konekivääreistä automaattisena luotijonona, kun taas Virossa tämä on sallittua. Sen lisäksi siinä kivassa naapurimaassa voidaan sopia ampumaradan henkilöstön kanssa, että asiakas kokeilisi ampumista vaikka kahdella pistoolilla samaan aikaan, jos on innostusta tällaisesta ammuntatavasta erilaisten elokuvien katselun jälkeen. Joka tapauksessa, sekä Suomessa että Virossa ammunta on melko turvallinen laji ja sen harrastamiseen on meillä jokaisella upeat puitteet.