Kungfu

Kungfu ei ole vain yksi taistelulaji, kuten usein luullaan. Se on yleisnimitys taistelulajeista jotka ovat Kiinasta lähtöisin.

Kungfu tarkoittaa varsinaisesti mitä tahansa opiskelua tai harjoittamista joka vaatii kärsivällisyyttä, energiaa, taitoa ja työtä, joka vaaditaan näiden oppimiseen. Joten Kungfusta puhuttaessa, ei tarkoiteta siis ainoastaan itsepuolustuskykyjen harjoittamista. Kungfussa yhdistyy taistelulajien filosofia ja kärsivällinen, vuosien harjoittelu. Kiinassa Kungfua harjoitetaan usein temppeleissä. Soturimunkkeihin liittyvät legendat ovat osa Kungfun perinnettä Kiinassa. Kungfu oli buddhalaisille munkeille muillakin tavoin tärkeä harrastus, sillä se piti yllä henkistä tasapainoa ja paransi keskittymiskykyä. Sotureilta perityt kungfuharjoitukset ovat edelleen suosittuja Kiinan temppeleissä, ehkä tunnetuin Kungfu temppeli on Shiolin temppeli. Kungfu  tyylilajit ovat kuitenkin kehittyneet muualla kuin temppeleissä. Ja niitä on lukuisia. Kungfua ei oikein voi sijoittaa mihinkään muottiin, vaan se on aika vapaasti tulkittavissa, harjoittajasta ja alueesta riippuen.

Kungfutyylejä

Kungfun tyypillisimpiin eri tyyleihin kuuluu akrobatia, erilaiset käsitekniikat, aseilla harjoittelu ja monimutkaiset liikesarjat. Nämä kaikki edustavat eri suuntauksia Kungfun harjoittelussa. Ehkä tunnetuimpia vertauskuvallisia tekniikoita Kungfussa on eläinten liikeratoihin perustuvat tekniikat, kuten lohikäärme, kotka,  rukoilijasirkka,tiikeri, kurki, apina, leopardi ja käärme. Shaolin Kungfu, on varmaankin yksi tunnetuimmista, vanhimmista ja suurimmista Kungfu tyyleistä. Se yhdistää Zen-Buddhismin itsepuolustukseen. Se on lähtöisin Henanin provinssista, Shaolin temppelistä jo 1500 vuoden takaa. Kiinalaisessa kansantarustossa on sanonta, jonka mukaan kaikki taistelulajit taivaan alla ovat lähtöisin Shaolinista, ja Shaolin Kungfu on paras taivaan alla. Wing Chun Kungfu, on konsepti joka perustuu eteläisen Kiinan alueella kehittyneeseen Kungfutyyliin. Itsepuolustuksen laji, johon kuuluvat nopeat käsiliikkeet ja voimakkaat jalat, joilla torjutaan vastustajan hyökkäys. Sulavaliikkeinen ja rento liikkeiden hallinta, samalla kun pidetään yllä taistelussa tarvittavaa voimaa, on perusta Wing Chun Kungfulle.  Samoin kun bambu on voimakas, mutta joustava. Tunnetuimpia Wing Chun-tyylin harjoittajia ovat, Bruce Lee, Brandon Lee, Jackie Chan ja Robert Downie Jr. Tai Chi voidaan mieltää enemmän puistoissa harjoitettavaan, lähinnä meditatiiviseen lajiin. Se on yllättäen kuitenkin myös itsepuolustuslaji, vaikka sitä harjoitetaankin enemmän, ainakin nykyään, terveydellisistä syistä. Termi Tai Chi viittaa Yingin ja Yangin voimien filosofiaan. Tai Chillä on monia erilaisia harjoitusmuotoja, perinteisiä ja moderneja, jokaiselle harjoittajalle sopiva, henkilökohtaisesta tavoitteesta riippuen. Tai Chille tyypillinen harjoittelumuoto on hitaasti toistettavat sulavat liikesarjat.

Kungfu tunnetaan maailmanlaajuisesti, myös suomessa

Tänä päivänä Kungfu on tunnettua lähes kaikkialla. Elokuvateollisuudella on tässä tietenkin merkittävä osuutensa. Jostain syystä Kungfu oli kiiinnostava ja eksoottinen aihe huuri 1970-luvun tv-ohjelmistossa ja elokuvateollisuudessa. Noiden vuosikymmenten jälkeen Kungfu on pitänyt pintansa yhä edelleen suosittuna teemana valkokankaalla. Kaikkien ihailema Bruce Lee on ehkä tunnetuin Kungfun henkilöitymä ja kokonaisen Kungfu-elokuva kulttuurin kantahahmo. Vaikka kyse onkin lajeista joita on harjoitettu Kiinassa jo toista tuhatta vuotta,ellei kauemminkin, Kungfu saapui länsimaihin vasta 1900-luvulla. Kungfua voi harjoittaa aivan kuka vain, niin lapset kuin aikuisetkin. Sen lukuisat eri tyylilajit takaavat jokaiselle oman ruumiillisiin voimiin ja kuntoon sopivan tyylin, Tai Chistä ankarampiin ja akrobaattisimpiin tyyleihin. Suomessakin voi harjoittaa Kungfua vaivattomasti. Monilla paikkakunnilla toimii Tai Chi-seuroja ja muita Kungfun eri suuntia edustavia järjestöjä. Kungfuseurat järjestävät erilaisia hauskoja tilaisuuksia, joissa Kungfun lisäksi pääsee seuraamaan Kiinalaista kulttuuria ja vaikka lohikäärmetanssia. Kungfukilpailuja toteutetaan järjestöjen toimesta ja niihin osallistuminen on helppoa ja vapaaehtoista. Kilpailuissa voi seurata omaa osaamistaan ja asettaa itselleen uusia tavoitteita Kungfun mielenkiintoisessa maailmassa.

Kungfu tunnetaan maailmanlaajuisesti, myös suomessa