Krav maga

Krav maga

Krav Maga on Israelista kotoisin oleva itsepuolustusjärjestelmä. Sen ideana on se että se perustuu ihmisen luontaisiin reaktioihin stressitilanteissa. Krav Maga on suoraviivaisen tehokasta ja siinä harjoitellaan puolustautumista aseellista tai aseetonta hyökkääjää vastaan. Israelissa Krav Magaa käytetään virallisena armeijan lähitaistelujärjestelmänä. Eri puolilla maailmaa sitä harjoittavat myös eri turvallisuusalan ammattilaiset.

Krav Magan kehittäjä on Imrich “Imi” Lichtenfeld. Hän syntyi vuonna 1910 ja on Sloveniasta kotoisin. Hänen isänsä Samuel Lichtenfeld oli sirkustaitelija ja tunnettu erityisesti voimanäytöksistä. Siinä ohessa hän oli tutustunut kamppailu-urheiluun ja näin ollen myös hänen poikansa alkoi harrastaa sitä ja sai siitä idean Krav Magaan. Imrich johti 1930-luvulla juutalaisten ryhmittymää. Heidän tarkoituksena oli hillitä fasististen ryhmien pääsyä sinne missä on paljon juutalaisia. Samalla Imrich huomasi mikä ero urheilukamppailun ja katutaistelun välillä on. Vuonna 1944 Imrich aloitti juutalaissotilaiden kouluttamisen ja sen jälkeen hän muutti Iso-Britannian hallitsemaan Transjordaniaan, missä hän alkoi kouluttaa juutalaiselle järjestölle lähitaistelua.

Kun Israel oltiin perustettu vuonna 1948, Imrich aloitti Krav Magan opettamisen Israelin omalle armeijalle ja myöhemmin hän alkoi opettamaan Krav Magaa myös siviileille. Imrich kuoli vuonna 1998.

Perusperiaatteena Krav Magassa on se että yritetään välttää uhka, eliminoida uhka, välttää loukkaantuminen, siirtyä puolustautumisesta hyökkäykseen niin pian kuin mahdollista sekä käyttää kehon refleksejä.Krav Magassa kaikki tekniikat pyrkii tähtäämään suurimpaan mahdolliseen tehokkuuteen tosielämän tilanteissa. Hyökkäysvaiheessa pyritään lopettamaan hyökkäys mahdollisimman nopeasti ja poistumaan paikalta äkkiä. Puolustautumisvaiheessa on sama idea. Sotilasversio on taas erilainen ja siinä on tarkoitus pyrkiä tuottaa vastustajalle paljon vahinkoa ja välttyä itse ruhjeilta. Alkuvaiheessa on tarkoitus että selviytyisi välittömästä uhasta kuten esimerkiksi kuristuksesta. Tämän jälkeen tulee pitää huoli siitä että hyökkääjä ei hyökkäisi uudelleen. Lopussa hyökkääjästä tehdään vaaraton niin että hänet saataisiin haluttomaksi jatkaa hyökkäystä tai yksinkertaisesti tekemällä hänet taistelukyvyttömäksi. 

Krav maga

Krav Maga:n harjoittelu

Krav Maga on tunnettu siitä että siitä ei järjestetä kilpailuja johtuen siitä että itsepuolustustilanteissa ei ole sääntöjä. Krav Magan harjoittelu ympäri maailmaa on kuitenkin turvallista ja se sopii kaikille miehille ja naisille jotka ovat yli 18-vuotiaita. Jos 16-17 vuotiaat ovat kiinnostuneita Krav Magan harjoittelusta niin heidän tulee käydä läpi erillinen haastattelu ennen sitä. Krav Magan harjoitukset koostuvat tekniikkaharjoittelun lisäksi lihaskuntoharjoitteista ja lämmittelystä mikä on erittäin tärkeää Krav Magassa. Krav Magan peruskurssilla käydään myös yleensä läpi rikoslakiin perustuen hätävarjelun juridiikkaa. Krav Magan peruskurssit kestävät 11 viikkoa. Jos haluaa osallistua peruskurssille niin ei tarvitse olla aiempaa kamppailulajikokemusta. Myöskään fyysisen kunnon ei tarvitse olla huipussa. Tärkeää on ymmärtää se että tekniikka ja taktiikka ovat pääroolissa. Fyysinen kunto tulee kehittymään harjoittelun myötä. Krav Magan peruskurssilla harjoitellaan puolustautumista jos hyökkäystilanne tulee vastaan. Tasokokeessa mitataan mitä on oppinut ja samalla peruskurssi myös päättyy. Jos haluaa niin harjoittelua voi jatkaa esimerkiksi jatkokurssilla tai konkarien omassa ryhmässä. Kuuluisimpia konkareita Krav Magassa on tietenkin sen kehittäjä eli Imrich Lichtenfeld, Haim GIdon, Darren Levine, Kobi Lichstenstein ja Eyal Yanilov. Muutama näyttelijä on myös kuuluisa Krav Maga taistelija kuten Brad Pitt, Angelina Jolie, Daniel Craig ja Tom Cruise.

Krav Magassa käytetyt tekniikat ovat hioituneet erityisesti käytännön tilanteissa niin että ne olisivat mahdollisimman yksinkertaisia ja helposti omaksuttavissa. On tärkeää muistaa se että Krav Magassa taistelusektori on 360 astetta johtuen siitä että hyökkäykset voivat tulla mistä suunnasta tahansa.Krav Magassa tärkeää on että uhkatilanteita varten harjoiteltavat tekniikat perustuisivat pelkästään ihmisen luonnollisiin reaktioihin.