Judon suosio puhuu puolestaan

Judo on harrastajamäärältään maailman suosituin kamppailulaji. Judon harrastajia on Euroopassa yli kaksi miljoonaa ja pelkästään Suomessa aktiiviharrastajia on lähes 13 000. Judo sopii kaikenikäisille ja kokoisille sukupuolesta riippumatta. Judon harrastajalle eli Judokalle hyviä vahvuuksia ovat periksiantamattomuus, nöyryys, hyvä kunto sekä oikeanlaisen tekniikan hallinta. Judoa harrastetaan ympäri maailmaa kuntoilumielessä, mutta se on myös olympiatason urheilulaji.

Judon historiaa

Judo on Japanissa 1880-luvulla perustettu kamppailulaji. Judon perustaja oli jujutsun mestari Jigoro Kano. Hän halusi kamppailulajin, jossa harjoittelu olisi mahdollista toteuttaa ilman suurempaa loukkaantumisriskiä. Niinpä hän kehitti jujutsun tekniikoita, muun muassa poistamalla tekniikoista lyönnit ja potkut. Näin syntyi uusilaji nimeltä judo. Judo alkoi saavuttamaan mainetta vuonna 1886 kun Japanin poliisisissa etsittiin koulua jujutsun harjoittelua ja opetusta varten. Koulun valintaa varten järjestettiin turnajaiset, joissa judokat voittivat lähes kaikissa otteluissa. Tämän jälkeen judo päätettiin ottaa jujutsun sijaan osaksi opetusohjelmaa poliisikoulussa sekä armeijassa.Judon maine levisi ulkomaille 1900-luvun alkupuolella, kun judokat voittivat otteluita myös ulkomailla haastaessaan painijoita ja nyrkkeilijöitä kamppailuun. Judo tuli tutuksi myös suomalaisille 50-luvulla. Vuonna 1965 judosta tuli olympialaji ja on se nykyäänkin viidenneksi suurin laji olympialajien joukossa.

Judon pääpiirteet

Judon pääpiirteet

Judo on tehokas liikuntamuoto ja se kehittää tasapuolisesti niin voimaa, notkeutta, ketteryyttä kuin tasapainoakin. Lajin luonteeseen kuuluvat kunnioitus lajia sekä lajitovereita kohtaan. Judo on monipuolista itsensä kehittämistä. Se kehittää fyysisten ominaisuuksien lisäksi henkistä kanttia, kurinalaisuutta sekä tilanteen lukutaitoa. Judo on yhteisöllinen laji ja harrastuksen periaatteet kuten nöyryys ja toisten kunnioitus ovat tärkeitä oppeja myös jokapäiväisessä elämässä.Judotekniikat koostuvat heitoista, käsilukoista, sidonnoista ja kuristusotteista. Judossa käytetyt heitot jaotellaan jalkaheittoihin, lonkkaheittoihin ja käsiheittoihin. Mattotekniikoihin kuluvat sidonnat, käsilukot sekä kuristukset. Juniorit eivät tee kilpaillessa kuristuksia eikä käsilukkoja. Judossa opitaan hyödyntämään vastustajan voimaa ja kehon painoa kamppailutilanteessa.Judo harjoitukset alkavat aina alkukumarruksesta ja lajitovereiden tervehtimisestä. Aivan kuten minkä tahansa liikunta harrastuksen tavoin, on alkulämmittely tärkeä osa harjoituksia. Harjoitukset sisältävät myös voimaharjoittelua, ketteryyttä ja koordinaatiokykyä kehittäviä harjoitteita sekä lajin tekniikkaharjoittelua yhdessä toisen judokan kanssa.

Judo harrastuksena

Judo on hyvä harrastus vaihtoehto kamppailulajeista kiinnostuneille. Se on myös verrattain hyvin edullinen harrastus, sillä sen kulut koostuvat lähinnä vain peruskurssista, judopuvusta ja vuosimaksusta. Judoa on mahdollista harrastaa ympärisuomea jopa yli 120 eri seurassa. Judokat pukeutuvat joko valkoiseen tai siniseen judogiin. Se koostuu takista, housuista ja vyöstä. Judopuku on tärkeässä roolissa myös teknisesti, sillä sitä hyödynnetään osassa liikkeistä. Judossa vyö on eräänlainen arvoasteikko, josta selviää harrastajan taso. Vyötasoja on yhteensä yhdeksän, lisäksi junioreilla käytetään jokaisella vyötasolla punaisia natsoja. Uuden vyöarvon voi suorittaa ajan ja harjoittelun karttuessa vyö arvolle sopivalla tasokokeella. Vyötasojen vaativuudessa on erimaiden välisiä eroja. Jokainen judon harrastaja, joka haluaa suorittaa vyötasokokeen tai kilpailla tulee käyttää judopassia. Passista selviää harrastajan tärkeät tiedot kuten henkilöllisyys, ikä, kilpailuhistoria ja vyöarvo.

Kilpaileminen

tytöt judo

Kilpaileminen on hyvä tapa testata teknisiä taitoja. Kilpailuissa tytöt ja pojat kilpailevat omissa sarjoissaan, lisäksi kilpailijat jaotellaan painoluokkiin ja juniorit ikäluokkiin. Judo-ottelun tavoitteena on saada vastustaja selälleen. Eri heitoista ja otteista jaetaan pisteitä. Täydellinen heitto johtaa ipponiin, josta seuraa voitto. Ottelussa voiton voi saavuttaa myös kuristus tai käsilukolla, jolloin vastustaja joutuu antautumaan. Lisäksi muu 20 sekuntia kestänyt hallintaote matolla johtaa voittoon. Lisätietoja judosta, kilpailusta sekä lähimmistä judosaleista löydät esimerkiksi judo liiton sivuilta.